Používate plastový obalový materiál alebo skôr krabice? Možno vás bude zaujímať, že správne zvolený obalový materiál môže zásadne ovplyvniť nielen to, ako budú váš tovar alebo produkty zabalené, ale aj to, aké bude vnímanie vašej značky či spoločnosti zákazníkmi. Pri výbere obalového materiálu pre gastro prevádzky, potraviny a taktiež mnohé iné prevádzky a e-shopy je potrebné zohľadniť niekoľko zásadných faktorov. V tomto článku sa dozviete, z čoho si môžete pri hľadaní toho najlepšieho obalového materiálu vyberať a taktiež tipy, ako nájsť ten pravý.
OBSAH ČLÁNKU
- Typy obalových materiálov a ich výhody
- Plastový obalový materiál verzus krabice – porovnanie
- Ktorý obalový materiál je pre gastro a potraviny najlepší?
- Podľa čoho vybrať najlepší obalový materiál?
Typy obalových materiálov
Pre lepšie rozdelenie obalového materiálu sa zameriame na to, z čo sú jednotlivé druhy obalov vyrobené. Ich výhody vás už v tomto bode nasmerujú k tomu, ktorý typ bude pre vaše potreby najvhodnejší.
Plastový obalový materiál a jeho výhody
Plasty sú vďaka svojej flexibilite, odolnosti voči vode a relatívne nízkej cene jednými z najpopulárnejších obalových materiálov. Príkladom je bublinková fólia, ktorá je ideálna napríklad na ochranu krehkých predmetov pred poškodením počas prepravy.
NÁŠ TIP: Poznáte všetky možnosti, ktoré vám bublinková fólia ponúka? Jej výhody a tipy, ako vybrať tú správnu, sme zhrnuli v tomto článku.
K plastovým obalovým materiálom sa radia aj nenahraditeľné lepiace pásky. Majú široké využitie na uzatváranie a zabezpečenie krabíc či iného balenia. Rôzna šírka, farba a návin prinášajú bohaté možnosti výberu presne podľa vašich potrieb. Alternatívou klasických lepiacich pások sú pevnejšie a odolnejšie viazacie pásky. Využívajú sa na zabezpečenie veľkých nákladov, ako je napríklad tovar na paletách, ktoré je treba zabezpečiť pri skladovaní alebo preprave. V článku o viazacích páskach sa dočítate, prečo by nemali chýbať aj na vašej prevádzke a ako dokážu efektívne nahradiť často používaný špagát.
Papierový obalový materiál, kartóny a krabice
Papier a kartón sú obľúbené obalové materiály napríklad kvôli možnosti recyklácie a udržateľnejších a ekologickejších riešení v oblasti obalov. Veľkou výhodou papierových obalových materiálov je ich cenová dostupnosť. Najlepším a najčastejšie využívaným materiálom na balenie tovaru a produktov sú krabice. Rôznej veľkosti, hrúbky a teda aj pevnosti. Krabice sa vyrábajú z vlnitej lepenky, ktorá taktiež sama o sebe k obalovým materiálom patrí. Vďaka širokej flexibilte sa používa nielen na balenie, ale taktiež ako výplň v balíkoch.
NÁŠ TIP: Kartónová lepenka je univerzálny obalový materiál, ktorý by rozhodne nemal chýbať v žiadnom e-shope alebo sklade. Zaujíma vás viac o jej výhodách? V tom prípade venujte pár minút článku v našom blogu, v ktorom sme sa na lepenku detailne zamerali.
K papierovým obalom ďalej patria aj klasické papierové tašky, ktoré sú veľmi praktické napríklad pri darčekových baleniach, prezentačných eventoch alebo pokojne aj ako možnosť v obchodoch a predajniach, do ktorej si zákazník môže vložiť svoj nákup.
Obaly zo skla a inovatívnych materiálov
Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, aj obaly zo skla patria do obalových materiálov, najmä v prípade potravín alebo aj kozmetiky či iných produktov s podobnou konzistenciou (lieky a farmaceutiká). Výhodou skla je jeho schopnosť zachovať čistotu a neprispievať k chuti obsahu, čo je úplne ideálne pre obaly potravín a nápojov. Nuž, a v neposlednom rade aj ich udržateľnosť, keďže je možné ich recyklovať alebo používať opakovane, prípadne na iné účely. Veľký boom spôsobili v poslednom čase inovácie na čele s použitím kompozitov a bioplastov. Sú vyrobené z prírodných zdrojov, prípadne ich kombináciou a snažia sa znížiť ekologickú stopu pri zachovaní porovnateľnej, ak nie lepšej funkčnosti.
Plastový obalový materiál verzus krabice – porovnanie
Práve obalový materiál z plastu a kartónu patrí k najpoužívanejším v rôznych odvetviach obchodu, výrobe alebo distribúcii a skladovaní. Mnohí majitelia predajní, výrobcovia, dodávatelia či skladníci často zvažujú, či sú lepšie obaly z plastu alebo krabice. Ak patríte k nim, toto porovnanie vám pomôže zvážiť ich výhody a nevýhody.
Plastový obalový materiál má rozhodne navrch z pohľadu odolnosti voči vode a iným tekutinám. Navyše sa ľahko formuje a tvaruje presne podľa potreby, čiže šetrí miesto napríklad pri skladovaní a dokáže sa lepšie prispôsobiť tvarom produktu či tovaru. Plastové obaly sú navyše veľmi ľahké, čo znižuje náklady na prepravu a uľahčuje aj manipuláciu s tovarom.
Z pohľadu nevýhod musíme zmieniť environmentálne zaťaženie, ktoré plasty so sebou prinášajú. Hoci platí, že je možné väčšinu z nich zrecyklovať, nie všetky sú správne triedené a často obsahujú aj iné materiály, čo recykláciu znemožňuje.
Na druhej strane tu máme kartónový obalový materiál, ako napríklad krabice alebo spomínanú vlnitú lepenku. K ich dobru, na rozdiel od plastov, prispieva
fakt, že sa omnoho ľahšie recyklujú a sú biologicky odbúrateľné, čo znižuje ich ekologickú stopu. Okrem toho si pri výbere vlnitej lepenky alebo krabíc môžete zvoliť dostatočne pevný a odolný obalový materiál, ktorý odoláva veľkej záťaži pri preprave a poskytuje výbornú ochranu produktov.
Navyše platí, že je výroba kartónových krabíc často lacnejšia, než výroba mnohých komplikovanejších plastových obalov a preto sú náklady na tento obalový materiál nižšie. Obrovskou nevýhodou je však náchylnosť kartónu na vlhkosť a vodu, čo ho prakticky vylučuje z možnosti použitia ako obalu pre mnohé produkty a tovar.
Ktorý obalový materiál je pre gastro a potraviny najlepší?
V prípade potravinárskeho priemyslu a taktiež prevádzok spoločného stravovania je výber obalového materiálu otázka, ktorou je potrebné sa zaoberať s ohľadom na mnohé podobné faktory, aké sme už spomenuli. Tou najdôležitejšou je však nezávadnosť a trvanlivosť. Okrem toho zohráva svoju rolu bezpečnosť, udržateľnosť a taktiež náklady na obalový materiál. Výrobcovia a predajcovia potravín a nápojov, reštaurácie, bary či verejné stravovacie prevádzky preto vždy dôkladne zvažujú, ktorý obalový materiál je pre gastro najlepší.
Plasty a plastové obaly sú obľúbené pre svoju flexibilitu, odolnosť voči prenikaniu tekutín (alebo, naopak udržateľnosť tekutých materiálov v rámci obalu) a nízku hmotnosť, čo z nich robí ideálnu voľbu pre väčšinu subjektov v gastro sektore. Obaly z plastu chránia pred kontamináciou potravín a nápojov a predlžujú ich trvanlivosť.
Napriek týmto výhodám však plastové obaly prinášajú nevýhody z environmentálneho hľadiska (jednorázové použitie) a v poslednom čase často skloňovanú problematiku mikroplastov, ktoré sa potom prostredníctvom jedla a nápojov dostávajú priamo do ľudského tela a jeho orgánov.
Sklenené obaly, naopak, zaručujú odolnosť a stabilitu svojho obsahu bez uvoľňovania chemikálií a sú 100% recyklovateľné. Nevýhodou je ale ich krehkosť, rozbitnosť a vyššia hmotnosť, čo zvyšuje nároky aj náklady na logistiku. Práve preto sa pre sklenené obaly rozhodujú najmä firmy a značky, ktoré kladú enviromentálne hľadisko v rámci svojho pôsobenia na vysoký piedestál a predávajú exkluzívnejšie produkty, v ktorých cene sa premietne aj cena skleneného obalu. Mnohé z nich však využívajú možnosť zberu sklenených obalov a ich následné použitie, čo môže znova cenu produktu pre konkrétneho zákazníka znížiť.
Nuž, a napokon, tu máme krabice a kartónové obaly. Tie sa na primárne balenie potravín nevyužívajú až v takej miere. Hoci sú ekonomicky menej nákladné a majú nižší dopad na ekológiu, ich nízka odolnosť voči vode a vlhkosti ich vylučuje na použitie v obmedzených prípadoch.
Rozhodnutie, ktorý z uvedených obalov pre gastro prevádzku, výrobu či predaj bude najvhodnejší, je vždy na zvážení konkrétnych požiadaviek na obal. Porovnanie týchto výhod a nevýhod je však kľúčovým faktorom, ktorý vás navedie tým správnym smerom.
Podľa čoho vybrať najlepší obalový materiál?
Pri výbere toho najvhodnejšieho materiálu je vždy dôležité vziať do úvahy faktory ako je odolnosť, cena, možnosť prispôsobenia, vlastnosti obsahu aj obalového materiálu a podobne. Ak by sme to však mali zhrnúť do základných rozhodovacích krokov, pomôže vám postupovať podľa týchto bodov.
Zvážte nároky na obal podľa vášho produktu
Krehké alebo citlivé produkty, ako sú elektronika alebo sklenené výrobky, potrebujú pevnejší a odolnejší materiál, zatiaľ čo tovar s obmedzenou trvanlivosťou, ako sú potraviny alebo handmade kozmetika, potrebujú materiál s odolnosťou voči tekutinám.
Cena obalového materiálu môže ovplyvniť cenu produktu
A je na vašom zvážení, do akej miery. Náklady na obalový materiál sú dôležité vtedy, ak sa napríklad snažíte znížiť výrobné náklady. Nesúvisí to však len s výberom materiálu na obal, ale aj s jeho skladovaním a nárokmi na logistiku a prepravu.
Štandardy a normy niekedy nepustia
Určite viete, že niektoré obaly musia spĺňať špecifické požiadavky. Jasným príkladom sú normy pre obaly na potraviny alebo taktiež rôzne nebezpečné materiály. Preto je na mieste naštudovať si všetky potrebné informácie o legislatíve, ktorá so skladovaním a prepravou daného tovaru súvisí.
Udržateľné obalové materiály šetria prírodu aj peňaženku
Ekologické hľadisko v problematike obalov je čoraz dôležitejšie. Pre zákazníkov aj pre firmy, ktoré sa snažia znižovať svoju ekologickú stopu. Recyklovateľné, kompostovateľné obalové materiály alebo tie, ktoré sú vyrobené z obnoviteľných zdrojov, môžu navyše pomôcť firme zlepšiť vnímanie jej značky.
Vybraný obalový materiál nezabudnite otestovať
Pred finálnym rozhodnutím je určite na mieste obal otestovať v ostrej prevádzke. Prípadne niekoľko jeho prototypov. Tento proces vám umožní identifikovať potenciálne problémy, overiť, či materiál spĺňa všetky potrebné štandardy a zistiť, ako bude obal reagovať v reálnych podmienkach.