Mnohí z nás sa už určite stretli s problémom pri uskladnení zemiakov. Každému je asi jasné, že pri kúpe viacerých kilogramov si ušetríme peniaze ale aj čas. Nakupovať zemiaky po malom množstve sa nám určite neoplatí, najmä ak bývate v dome a máte dostatok priestoru na ich uskladnenie. Vrecia na zemiaky, sú klasickým spôsobom, ako je možné zemiaky uskladniť. Nie je to však jediným z riešení s ktorým sa môžete stretnúť. Najlepšie rady nám v tomto prinášajú naši starí rodičia, ktorý si zemiaky sami dopestujú a následne ich musia uskladniť.
Prvoradým pri ich uskladnení je suché, chladné a tmavé prostredie, ktoré je dobre vetrateľné. Uskladnenie teda nie je vôbec jednoduché a je potrebné si to predtým dobre premyslieť a pripraviť. Dôležitým je aj správne uloženie a ich príprava na uskladnenie. Poďme sa teda spolu pozrieť na to, ako prebieha uskladnenie zemiakov a akým chybám by ste sa mali vyhnúť.
Suché a chladné prostredie
Najväčším nepriateľom pri skladovaní zemiakov je práve vlhkosť a teplé prostredie, ktoré sú ako „raj“, pre baktérie, ktoré urýchľujú proces rozkladu. Ak nám zemiaky začnú vlhnúť je to zlým signálom a takéto niečo, by sme nemali dopustiť. Ideálnym priestorom je pivnica, ktorá ponúka chlad a suché prostredie pre uskladnenie. Už v minulosti, keď ľudia nemali k dispozícii chladničky, uskladňovali rôzne druhy potravín práve v pivniciach. Niektoré veci, ktoré boli praktizované v minulosti sa nám zídu aj teraz a sú jedným z najlepších riešení. Nemali by sme teda zavrhovať takéto spôsoby aj napriek tomu, že žijeme v dobe, kde máme k dispozícii rôzne elektrické spotrebiče.
Pivnica predstavuje riešenie, ktoré viete využiť nie len na uskladnenie zemiakov, ale aj inej napr. koreňovej zeleniny. Je skvelým riešením ako si zachovať dlho čerstvé potraviny, bez nutnosti použitia chladničky. Bežnými na tento tip uskladnenia sú potraviny ako zemiaky, mrkva, či petržlen. Chlad spomaľuje procesy, ktoré vedú ku rozkladu potravín a tak sa nemusíte báť straty chuti a čerstvosti potravín. Navyše vás to nestojí žiadne peniaze, keďže k tomu nepotrebujete elektrickú energiu a využívate prirodzený chlad z vonkajšieho prostredia.
Tmavé a vetrateľné prostredie
Pri skladovaní je ešte jedným dôležitým faktorom tmavé prostredie. Pôsobenie slnečného žiarenia na zemiaky spôsobuje to, že sa začne vytvárať chlorofyl. Zemiaky tak zazelenejú, čo je znakom, že by sme ich už nemali konzumovať. Toto pravidlo je známe už od minulosti a vyplynulo z toho, že zemiaky, ktoré boli vystavené slnečnému žiareniu produkujú solanín. Solanín je toxická látka, ktorá je škodlivá pre ľudský organizmus. Nie všetky zemiaky, ktorých šupka je zelenej farby sú zlé, no je lepšie takéto zemiaky nekonzumovať. Vyhnete sa tak nechceným zdravotným problémom, ktoré by mohli nastať po ich konzumácii.
Vetrané prostredie je taktiež veľmi dôležitým. Ešte pred ich uskladnením, by ste mali zemiaky nechať pár týždňov „odvetrať“. Zníži sa tak vnútorná vlhkosť hľúz a utvorí sa pevnejšia šupka na zemiakoch. Následne budú zemiaky odolnejšie pri ich uskladnení a nepodľahnú rôznym skladovým chorobám. Pri ich následnom ukladaní dbajte na to aby boli vo vrstve, ktorá nepresiahne 60 centimetrov. Všetky zemiaky, ktoré sú v spodných vrstvách musia dýchať.
Vrecia
Už často spomínané slovné spojenie „vrece zemiakov“, naznačuje, že zemiaky najčastejšie ukladáme práve do vriec. Je to ale najlepšie riešenie? Na prevoz a pri manipulácii so zemiakmi je to veľmi vhodným riešením. Ľahko sa s nimi manipuluje a priamo pri zbere ich dávate do vriec, ktoré následne putujú ďalej, či už na uskladnenie alebo ďalší predaj. Ak sa však bavíme o dlhodobom uskladnení, existuje lepšie riešenie a to debničky z dreva. Tie si vyrobíte aj svojpomocne pomocou drevených dosiek. Vytvoríte si tak veľkosť akú potrebujete, podľa množstva, ktoré máte. Dôležitým je aby tieto debničky, neboli položené na zemi ale boli vydvihnuté. To docielite ich podložením drevenými doskami.
Prečo je to tak? Zo zeme sa do dreva dostáva vlhkosť, ktorá sa následne prenesie na uskladnené zemiaky a tu začína veľký problém. Mnoho ľudí si to neuvedomuje, no príroda je v tomto neúprosná. Jednoduchým „zdvihnutím“ debničky vyššie docielite, že sa vlhkosť ku zemiakom jednoducho nedostane. Pri uskladnení iných druhov zeleniny, dbáme na to aby boli od seba oddelené. Každá zelenina „pracuje“ inak a nemali by byť v tomto prípade dlhodobo pri sebe. Oddeliť ich viete úplne jednoducho a to položením drevenej dosky. Nie je na tom nič zložité!
Príprava pred uskladnením
Ak si kupujete zemiaky, mali by ste si dať pozor, ako ich pripravíte na uskladnenie. Veľmi často sa stáva, že predajcovia ich nemajú dobré uložené a predajú vám ich mokré, či zavlhnuté. V tých najhorších prípadoch zhnité, s čím už nespravíte nič. Ak ste však práve obdržali zemiaky, ktoré sú mokré alebo vlhké nechajte ich najprv vyschnúť. Zemiaky rozložte najlepšie na betón a oddeľte ich od seba. Ideálne je to v garáži, kde je dostatok priestoru a nehrozia vplyvy vonkajšieho prostredia. Nechajte ich tak napríklad jeden deň a následne skontrolujte, či sú suché. Ak áno môžete pokračovať v ich uskladnení.
Pri ich kontrole si je potrebné všimnúť, či sa medzi nimi nenachádzajú zhnité zemiaky, ktoré je potrebné zahodiť, pretože by sa to mohlo preniesť na ďalšie kusy, čo určite nechceme. Pri tomto by sme sa nemali unáhliť, pretože na to neskôr môžeme doplatiť. Zemiaky je taktiež potrebné očistiť od hrubej špiny. Jemné znečistenie zemiakom neprekáža a nemusíte to preháňať.
Skladovanie v byte
Oveľa ťažšou otázkou je, ako skladovať zemiaky v byte. Samozrejme aj v byte je k dispozícii pivničný priestor, no nikomu sa nechce každý deň odbehovať do pivnice. Zemiaky by ste mali skladovať vo vreci s otvormi, pre ich lepšie vetranie, poprípade v debničke s otvormi. Ideálne je chladné prostredie v rozmedzí od 5 do 6 stupňov. Skladovaniu zemiakov v chladničke sa radšej vyhnite. Zemiaky by sa rozhodne nemali skladovať v teplote, ktorá presiahne nulu.
Prečo je teplota taká dôležitá? Pri teple sa všetky životné procesy v hľuzách urýchľujú. Ak dochádza k silnému otepleniu, zemiaky začnú klíčiť. Pri klíčení hľuzy strácajú vlhkosť a ochabnú. Preto je dobré nepresiahnuť rozpätie od 3 do 6 stupňov, ideálne vyššie spomínaných 5 až 6 stupňov. Vlhkosť by mala byť v tomto prípade v rozmedzí od 85 do 90%. Pri uskladnení priamo po ich zbere je potrebné zemiaky nechať vysušiť na slnku aspoň niekoľko hodín. Zníži sa tak riziko ich „úpadku“ a zem, ktorá je na nich ľahšie opadne.
Na záver
Poďme si teda zopakovať, čo sme sa dozvedeli o skladovaní zemiakov. Ideálnym miestom je suché, chladné, tmavé a vetrateľné prostredie. Zemiaky by sme mali ukladať do debničiek, ktoré sú vyrobené najmä z dreva, keďže ide o prírodný a prirodzený materiál. Nesmieme zabudnúť na ich vysušenie pred uskladnením, aby sme sa vyhli skladovým chorobám zemiakov. Pri skladovaní v byte si musíme dávať pozor na teplotu v rozmedzí od 3 do 6 stupňov a na suché prostredie. Zemiaky neskladujeme v chladničke a musia byť uložené napr. vo vrecku s otvormi. Vetranie je pre zemiaky veľmi dôležité! Ak dodržíme všetky tieto pravidlá, určite sa budeme tešiť z dlhého uskladnenia zemiakov a ich skvelej chuti. Nezabúdajme, že samotná príprava na ich uskladnenie je kľúčom k úspechu. Len dobre uložené, očistené a suché zemiaky majú potenciál na dlhú výdrž a vašu spokojnosť.